Hlavní menu

O vinařství

motiv (9K)

    Tradice

Vinařství Polehňa vzniklo po roce 1989, před tím se mu věnovalo mnoho generací naší rodiny. Začínali jsme s 0,5ha vinohradu, dneska je to 8ha plodných vinic. Postupně se přecházelo od výroby sudového vína k vínu lahvovému, od roku 1999 se celá produkce lahvuje. V současnosti je naše roční produkce 50 000 - 70 000 tisíc lahví přívlastkového vína podle vyzrálosti hroznů. Vyrábíme pouze kvalitní přívlastková vína a to pouze z hroznů vlastní produkce, všechny vinice se nacházejí v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem na jižních a jihovýchodních viničních tratích.

 

Výroba

Od ročníku 2005 jsme nepoužili žádný cukr k doslazování hroznového moštu a všechna vína byla vyrobena minimálně v kategorii pozdní sběr. Naší specialitou jsou bílé odrůdy chardonnay a sauvignon, z modrých jsou to pinot noir a modrý portugal. V současnosti nemáme zájem dále rozšiřovat vinice, ale soustředíme se na kvalitu hroznů a vína. Investujeme raději do nových moderních technologií a zemědělské mechanizace. Nemáme žádné zaměstnance, pouze sezónní brigádníky.

Zpracování se odehrává v novém provozu za použití moderních technologií. Hrozny se sklízejí do plastových přepravek s maximální nosností 25kg a ty jsou okamžitě po naplnění dopraveny z vinice. Vzhledem k tomu, že tento proces netrvá déle než 30 minut je zabráněno tvoření těkavých kyselin a jiných nežádoucích látek v moštu. Mletí hroznů probíhá na šetrném mlýnku odzrňovači,používáme olivové čerpadlo na dopravu rmutu, lisujeme na pneumatickém lisu a kvasíme v nerezových tancích o objemu 2500 a 1250 litrů za použití řízeného kvašení. Po dokvašení některá vína zrají dále v tancích v ochranné atmosféře, další putují do sudů na několik měsíců. Jakmile jsou vína připravena k lahvování, stáčí se na moderní plnící lince do nových lahví po předchozí filtraci a to znovu v ochranné atmosféře bez přístupu vzduchu tak, aby byla dlouho svěží a uchovala si co nejvíce aromatických látek. Pak následuje zátkování, osazení termokapslí a etiketování, všechno bez zásahu člověka. Je pravdou, že lidská práce hraje při pěstování hroznů a výrobě vína dominantní a nenahraditelnou úlohu, ale v dnešní době jsou ve vinařství další činnosti, při kterých jsou stroje a moderní technologie nenahraditelné. Jde jenom o citlivé skloubení nových technologií s tradičními a osvědčenými postupy.

Filosofie

Pod značkou naší etikety vyrábět vína té nejvyšší kvality, zpracovávat pouze hrozny vlastní produkce z vinařské obce Blatnice pod Svatým Antonínkem. Být vždycky ochotni naslouchat hlasu zákazníků a přizpůsobovat se novým a zajímavým trendům. Přitom nikdy nepotlačit jedinečnost a originalitu těchto vín a jejich terroir.








 
2017 © Vinařství Polehňa | odkazy | kontakty | webdesign